Ensiapu julkisissa tiloissa

Nopea toiminta on tärkeää onnettomuustilanteissa. Julkisilla paikoilla ei aina ole saatavilla ammattilaisapua tilanteen sattuessa ja siksi on hyvä osata toimia, mikäli kohtaat hätätilanteen.

Ensiapuvälineet

Ensiavun antamisessa voi tarvita erilaisia apuvälineitä. Niitä ovat esimerkiksi defibrillaattori, ensiapupakkaus tai esiapukaappi. Erilaisia ensiaputarvikkeita näet näiltä sivuilta katso täältä. Mikäli kohtaat tilanteen, jossa sinun tarvitsee elvyttää henkilö, defibrillaattoria ohjeistaa äänikomennoin omat käyttöohjeensa. Defibrillattorin löydät näiden kylttien läheisyydestä.

Miten toimin onnettomuuspaikalla

  1. Auta loukkaantuneitaEnsimmäisenä paikalle saapuvat auttavat loukkaantuneita. Mikäli et ole ensiaputaitoinen henkilö, kutsu sellaisia paikalle jos löytyy ja antakaa loukkaantuneille ensiapua. Jos olet yksin tilanteessa, siirry kohtaan 2.
  2. Kutsu apua, soita 112 – Kutsu paikalle tarvittava apu soittamalla hätänumeroon 112, jossa neuvotaan miten toimia. Puhelussa sinun olisi hyvä kertoa seuraavat tiedot:
  3. Kuka olet
  4. Mistä soitat? Kuvaile sijainti ja reitti kohteeseen.
  5. Millainen onnettomuus on kyseessä?
  6. Kuinka monta loukkaantunutta?
  7. Minkä tyyppinen vamma/vaiva on kyseessä?
  8. Tarvittaessa toteuta evakuointiEvakuointi toteutetaan esimerkiksi tulipalon sattuessa hätäuloskäyntien kautta. Noudata vihrein kyltein merkittyjä hätäuloskäyntireittejä. Kokoontukaa evakuoinnin kokoontumispaikoilla, jos sellaiset on merkitty tai olet tietoinen niiden sijainnista.
  9. Suojaa ja eristä onnettomuusalue – Onnettomuusalue on tärkeä eristää niin pian kuin mahdollista, jotta voidaan turvata viranomaisten toiminta. Eristämisellä ja suojaamisella varmistetaan se, että potilas ja pelastajat voivat toimia rauhassa ja tehokkaasti. Varmista, että joku on pelastushenkilökuntaa vastassa ja näyttää heille tien perille. Älä siirrä mitään onnettomuuspaikalla, sillä onnettomuuden jälkeen poliisi saattaa tutkia alueen.